top of page

MUȘETELUL și ÎNTREBUINȚĂRILE SALE

  • naturasimedicina
  • Aug 30, 2019
  • 2 min read

MUȘEȚELUL este cunoscut sub denumirea populară de Romaniță, Mătricean, Morună sau Moșițel .


Crește pretutindeni, spontan și cultivat. Înflorește din aprilie până la sfârșitul lunii august iar recoltarea florilor se face din mai și până în iunie.



PROPRIETĂȚI : antiimflamatoare ,analgezice ,antiseptice ,antihistaminice ,antispastice, cicatrizante și gastrice, emoliantă, antiseptică și decongestivă anorectal și tonic capilar.



INDICAȚII :

INTERN : sedativ și stimulent (în cistite), gastrite, enterocolite ,dismenoree, colici intestinali, diaree, infecții renale, boli ale ficatului ,stări alergice ,astm bronșic la copii, calmarea colicilor și eliminarea gazelor (împreună cu anason și fenicul);

EXTERN :

răni cu puroi ,arsuri, hemoroizi, dureri de gât, diferite ulcerațiiale pielii, abcese dentare și conjuctivite, întărirea rădăcinii părului, tenuri înroșite și iritate.


MUȘEȚELUL este planta cu cele mai multe utilizări de aceea este considerată ,,aurul'' verde al medicinei naturiste. Ceaiul din florile de mușețel ajută în vindecarea și ameliorarea multor boli .

MOD DE FOLOSIRE

INTERN : *Infuzie din 1-2 linguri'e de flori la 200-300 ml apă clocotită ( se beau 2 -3 ceaiuri pe zi ) .

*Altă metodă : se macerează 1-2 lingurițe de flori într-o jumătate cană cu apă rece timp de 30 de minute ; se strecoară,iar florile se infuzează cu o altă jumătate de cană cu apă clocotită și se lasă circa 15 minute ; se strecoară și se amestecă (se beau 2 căni pe zi ) .

*în cazul balonărilor de stomac : ceai din mușețel și fenicul (câte 2 linguri) și rădăcină de nalbă ,de lemn dulce și frunză de mentă (câte 4 linguri) ; 2 linguri din acest amestec se opăresc cu 2 pahare de apă.după 15 minute se strecoară ,se îndulcește și se bea în cursul zilei câte un sfert de pahar.

*în gastrite și enterite : se infuzează 2 linguri dintr-un amestec de mușețel ,coada șoricelului , pelin, mentă și salvie ,cu un pahar de apă. După 15 min se strecoară ,se bea neîndulcit, pe stomacul gol, în cursul unei zile ,în 2 reprize.

*Pentru ameliorarea durerilor provocate de menstruațiile dificile se recomandă ceai din 40 de g mușețel ,30g frunze de mentă și 30 g rădăcină de valeriană. O lingură din acest amestec se opărește cu o ceașcă de apă ,se strecoară ,se îndulcește și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.


EXTERN : * Infuzie din 2 lingurițe de flori, la 200 ml apă clocotită ; se folosește sub formă de comprese , spălături vaginale , clisme .

* pentru gargară infuzie din 3 linguri flori de mușețel cu 200 ml apă .după 10 -15 min se strecoară .

* pentru băi generale se pun într-un săculeț de pânză 1-2 pumni de flori peste care se toarnă apă clocotită . La temperatura normală a corpului ,baia se foloșește în scopul dorit .



 
 
 

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Post: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2019 by Medicină & Natură. Proudly created with Wix.com

bottom of page